Tuesday, January 12, 2010

Artikel: Atletik och bildkultur kring år 1900

Här är en spännande artikel av forskaren Dr Patrik Steorn (SU): Atletik och bildkultur kring år 1900 Kroppstyper och bildbruk (LÄNK)

Den handlar om framväxten av olika kroppsideal inom träningen i Europa och Sverige. Från "ovanligt stora och feta karlar" till lätta och smärta atleter. Jag tänker direkt på olika ideal idag, styrkelyftaren, byggaren, crossfitaren...

1910: Första bilden på kettlebells i Sverige?
Extra intressant är att senare delen av artikeln innehöll en bild med kettlebells från 1910.

Det är en speciell bild - om man läser artikeln så får man lite mer av sammanhanget till sig. Men av idéhistoriska skäl är ovan nämnda bild intressant för dom som sysslar med kettlebells idag . Jag känner inte till några andra kettlebellbilder som är äldre från Sverige.

Fotot i artikel kommer från konstnären Eugène Janssons ateljé. Här är en tavla (beskuren) som han målade 1912:

2 comments:

Instructor said...

Hej, råkade halka in på din blogg, och vill bara påpeka att bilder på kettlebells - eller slängkulor/enkla kulor som de gamla atleterna sa, finns i mängd från betydligt tidigare än Janssons målning. Exempelvis i Calle Svens bok "Minnen från Ring och Arena". Säkert är de äldsta bilderna från 1880-talet. Slängkulan är ett mycket gammalt redskap och förekom ju i många av de lyft och kombinationer man körde i gamla tider...
mvh,

Ulf Salvin
"kraftkarlshistoriker"

Alexander said...

Hej Ulf!
Tack så mycket! Mycket intressant. Så det är "slängkulor" det heter på svenska. Har du möjligen tillgång till Calle Svens bok?

Försöker meila
Mvh